Faqja pare

Art-Evente-Albania

Art-Event Albania

Kjo faqe web mundeson aksesimin ne menyre shume te thjeshte dhe user-friendly te te gjithe eventeve qe organizohen ne gjithe territorin e Republikes se Shqiperise.

Kjo faqe eshte ndertuar fale investimit te MInistrise se Kultures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjeografia

Shqipëria ka një gjeografi malore. Rreth tre të katërtat e territorit të saj përbëhet nga male dhe kodra me lartësi më shumë se 200 metra mbi nivelin e detit; pjesa tjetër përbëhet nga ultësira bregdetare. Alpet e Shqipërisë së Veriut, kanë një shtrirje deri te Alpet e Dinarikes , mbulojnë pjesën veriore të vendit . Me lartësi që i afrohen 2700 metra, kjo është pjesa më e ashpër e vendit. Është shumë e pyllëzuar dhe me popullsi të rrallë.

Ashtu si vendet e tjera të Mesdheut, Shqipëria ka verë karakteristike të ngrohtë, të thatë dhe dimër të butë e të lagësht. Reshjet në Shqipëri janë të bollshme , por të pabarabarta në të gjithë vendin dhe gjatë gjithë vitit. Reshjet mesatare vjetore variojnë nga më shumë se 2500 mm në Alpet e Shqipërisë së Veriut në më pak se 760 mm përgjatë pjesës më të madhe të kufirit lindor.

Vetëm një pjesë e vogël e Shqipërisë është plotësisht pa bimësi. Pyjet mbulojnë rreth një të tretën e sipërfaqes totale. Ultësirat bregdetare karakterizohen nga shkurre mesdhetare si dafina dhe mërsina. Mbi ultësirën mbizotërojnë pyjet e dushkut. Mbi brezin e lisit, duke filluar nga rreth 900 metra, është një shtrirje me ahu dhe pisha, dhe kullotat alpine shtrihen mbi vijën e drurit.

Popullesia

Shqipëria ka një nga popullsitë më homogjene në Evropë , ku joshqiptarët përbëjnë më pak se një të dhjetën e popullsisë së përgjithshme. Pakicat më të mëdha janë vllehët; grekët, të përqendruar kryesisht në juglindje; dhe maqedonasit, që jetojnë përgjatë kufirit
Gjuha shqipe , e quajtur shqipe nga shqiptarët, është me interes për gjuhëtarët, sepse, si pasardhëse e gjuhës së zhdukur ilire, është e vetmja gjuhë e mbijetuar e degës së saj të familjes së gjuhëve indoevropiane
Si një trashëgimi prej gati pesë shekujsh të sundimit osman, Shqipëria është një vend mbizotërues vend mysliman.
Shqipëria ka një sistem shëndetësor relativisht të zhvilluar. Shumica e shërbimeve ofrohen nga shteti, megjithëse praktika private u ringjall në fillim të viteve 1990.

Evente

Përveç festave tradicionale fetare, në jetën shqiptare rol luajnë edhe festat pagane dhe folklori . Panairet bujqësore dhe festat fetare zhvillohen gjatë gjithë vitit dhe shpesh përfshijnë gara që nxjerrin në pah sportet me aftësi të larta.

Artet tradicionale të Shqipërisë janë të pasura dhe të larmishme. Ato përfshijnë qëndisje të shkëlqyera dhe bërjen e dantellave, përpunimin e drurit dhe prodhimin e mobiljeve. Shqiptarët shijojnë muzikën dhe tregimin, veçanërisht duke shijuar epikat e rrëfyera nga këngëtarët tradicionalë.

Tirana është shtëpia e një sërë institucioneve kulturore, duke përfshirë Bibliotekën Kombëtare, Teatrin Kombëtar, Teatrin e Operas dhe Baletit , Muzeun Historik Kombëtar dhe Muzeun Kombëtar. Ka edhe orkestra të shumta të qytetit në të gjithë vendin .

Shqipëria krenohet me një traditë të gjatë letrare. Shkrimtari bashkëkohor më i njohur i vendit është romancieri dhe poeti Ismail Kadare , vepra e të cilit është përkthyer në rreth 30 gjuhë. Poetë të shquar të fillimit të shekullit të 20-të përfshijnë Gjergj Fishta (1871–1940), Ndre Mjeda (1866–1937) dhe Asdreni (Aleksandër Stavre Drenova; 1872–1947)

Per te mare informacione per eventet e fundit ju mund te regjistroheni ketu:

Follow by Email
YouTube