Shkodra Jazz FestivalFestivali i përvitshëm i xhazit në Shkodër synon të shtojë një kolonë të re zanore në jetën kulturore të këtij qyteti në veri të Shqipërisë.

Që nga viti 2005, festivali ka sjellë artistët më të mirë nga Evropa Perëndimore, Shtetet e Bashkuara dhe talentet vendase për një javë verore xhaz. Me kalimin e viteve, ai ka arritur të sjellë artistë si saksofonistët Diego Borotti Michael Rosen dhe Jorge Pardo, trumpetistin Johannes Faber, harpistët Park Stickney dhe Uschi Laar, pianistët Fred Ferrari dhe Markelian Kapedani, si dhe këngëtaret Eileina dhe Joyce Ellaine Yuille. Programi përfshinte xhazin klasik dhe bashkëkohor, etnik, cigan dhe latin.

Festivali prek edhe komunitetin muzikor në Shkodër, Shqipëri dhe më gjerë përmes edukimit muzikor të ofruar nga artistët në seminare të ndryshme. Ai gjithashtu ndërtoi një rrjet shfaqjesh dhe prezantimesh ndërkombëtare kryesisht në Itali dhe Gjermani. Ai gjithashtu iu afrua grupeve të paprivilegjuara në shoqëri duke u ofruar atyre trajnime muzikore.

Festivali synon të bëhet një vend i domosdoshëm për adhuruesit e muzikës dhe partive në rajon, duke ofruar një produkt kompleks të muzikës cilësore, arsimit, turizmit dhe zhvillimit rajonal. Shumica e koncerteve zhvillohen në sallën dhe sheshet e Teatrit Migjeni të Shkodrës, festivali gjithashtu ka arritur tek audienca përmes shfaqjeve të ndryshme në rrugë dhe reçel-sesioneve në disa nga ambientet kryesore të qytetit.

Festivali i kushtohet Rrok Jakajt, një violinist dhe regjisor i njohur shqiptar, i cili lindi idenë dhe e mbështeti atë deri në vdekjen e tij të hershme.

Follow by Email
YouTube